در زمینه فقه/ مناسک حج/ اعمال حج تمتع

مسئله668: کسي که محرم به احرام عمره يا حج مي‌شود، واجب است اعمال حج و عمره را به پايان رساند مگر اينکه مصدود يا محصور شود که در اين صورت بايد طبق احکام خاصي که ذيلاً مي‌آيد عمل کند.

مسئله669: مصدود به شخصي مي‌گويند كه‌ كسي‌ نظير دشمن‌، طلبكار و مانندآن‌، يا چيزي‌ نظير سيل‌ و مانند آن‌ او را از انجام‌ اعمال‌ عمره‌ يا حج‌ّ منع‌ كند.

مسئله670: محصور كسي‌ است‌ كه‌ به‌ واسطۀ مرض‌، ضعف‌، شكستگي‌ استخوان‌ و مانند اينها از انجام‌ اعمال عمره‌ يا حج‌ّ عاجز باشد.

مسئله671: اگر كسي‌ محرم‌ به‌ احرام‌ عمره‌ يا حج‌ّ شود و بعد كسي‌ يا چيزي‌ نظير دشمن‌، سيل‌ و مانند اينها او را از انجام‌ اعمال‌ عمره‌ يا حج‌ّ منع‌ كند، مي‌تواند در همان‌ محل‌ كه‌ ممنوع‌ شده‌ يا هر جا كه‌ بخواهد قرباني کند و از احرام‌ خارج‌ شود و بسيار خوب‌ است‌ علاوه‌ بر قرباني‌ تقصير هم‌ بنمايد ولي كفايت‌ از حج‌ّ واجب‌ نمي‌كند.

مسئله672: كسي‌ كه‌ محرم‌ به‌ احرام‌ عمره‌ يا حج‌ّ شود و به‌ واسطۀ مرض‌ يا ضعف‌ يا شكستن‌ استخوان‌ و مانند اينها نتواند اعمال‌ را به جا آورد، اگر مي‌تواند بايد كسي‌ را وكيل‌ كند تا در روز عيد از طرف‌ او در مني‌ قرباني‌ نمايد و بعد از ذبح‌ از احرام‌ خارج‌ شود، و بهتر است‌ تقصير هم‌ بنمايد و هرچه‌ بر او حرام‌ شده‌ بود، حلال‌ مي‌شود مگر لذّت‌ جنسي‌ كه‌ بايد طواف‌ نساء و نماز آن‌ را خودش‌ به جا آورد و اگر نمي‌تواند بايد نايبش‌ به جا آورد، و بعد از آن‌ لذّت‌ جنسي‌ نيز حلال‌ مي‌شود، ولي‌ اين‌ حج‌ّ كفايت‌ از حج‌ّ واجب‌ نمي‌كند.

مسئله673: كسي‌ كه‌ محرم‌ به‌ احرام‌ عمره‌ يا حج‌ّ شود و به‌‌ واسطۀ مرض‌ يا ضعف‌ يا شكستن‌ استخوان‌ و مانند اينها نتواند اعمال‌ را به جا آورد، و نتواند براي‌ قرباني‌ در مني‌ نايب‌ بگيرد، مي‌تواند در همان‌ محل‌ يا هرجا كه‌ خواست‌، قرباني‌ كند و از احرام‌ خارج‌ شود ولي‌ تا طواف نساء و نماز آن‌ را خودش‌ و اگر نتواند نايبش‌ انجام‌ ندهد، لذّت‌ جنسي‌ بر او حلال‌ نمي‌شود، و اين‌ حج‌ّ نيز كفايت‌ از حج‌ّ واجب‌ نمي‌كند.

مسئله674: اگر مصدود يا محصور از اعمالي‌ منع‌ شود كه‌ نيابت‌ در آن‌ جايز است‌ نظير طواف‌ و رمي‌ و ذبح‌ بايد نايب‌ بگيرد و حج‌ّ او صحيح‌ است‌.

مسئله675: اگر براي‌ رفع‌ منع،‌ چاره‌اي‌ باشد نظير پول‌ دادن‌ يا از راه‌ ديگر رفتن‌، اگر مشقّت‌ نداشته‌ باشد، بايد انجام‌ دهد.

مسئله676:اگر براي‌ رفع‌ مرض‌ و مانند آن‌، چاره‌اي باشد نظير مداوا، اگر مشقّت‌ نداشته‌ باشد بايد انجام‌ دهد.

مسئله677: اگر مصدود يا محصور بتواند بعد از رفع‌ منع‌ به‌ وقوف‌ اضطراري‌ عرفات‌ يا مشعر برسد، بايد اعمال‌ حج‌ّ را به‌ جا آورد و حج‌ّ او صحيح‌ است‌.

مسئله678: اگر مصدود يا محصور قدرت‌ بر قرباني نداشته‌ باشد، بايد سه‌ روز پي‌ در پي‌ روزه‌ بگيرد و از احرام خارج‌ شود و بعد از برگشت‌ به‌ وطن‌ هفت‌ روز روزه‌ بگيرد.

مسئله679: كسي‌ كه‌ محرم‌ به‌ احرام‌ حج‌ّ گرديده‌، اگر مصدود يا محصور شود و نتواند اعمال‌ حج‌ّ را به جا آورد، حج‌ّ او تبديل‌ به‌ عمرۀ مفرده‌ مي‌شود و بايد عمرۀ مفرده به جا آورد و از احرام‌ خارج‌ شود و اگر حج‌ّ از سال‌هاي‌ قبل‌ بر او واجب‌ بوده‌، حج‌ّ را در سال‌هاي‌ بعد اعاده‌ نمايد.

مسئله680: اگر مصدود يا محصور سال‌ اوّل استطاعت‌ او باشد، حج‌ بر او واجب‌ نيست‌، مگر آنكه‌ در سال‌هاي بعد مستطيع‌ شود.